Kostpolitik KIVB

I Køng Idrætsvuggestue og Idrætsbørnehave har vi madordning til alle børn. Da måltiderne er en vigtig del af børnenes og de voksnes hverdag, vægter vi højt at servere sund og varieret kost.
 

Børn har brug for sund kost for at få næring til deres udvikling. Børn er aktive, så maden er det vigtigste brændstof til hjernen og hele kroppen. Vores mad er sammensat, så den stemmer overens med sundhedsstyrelsens og fødevarestyrelsens anbefalinger.
 

Vuggestuebørn/børnehave

  • Friske råvarer.
  • Årstidens frugter og grøntsager.
  • Rugbrød og hjemmebagte boller.
  • Okse-, kalve-, grisekød og fisk, fjerkræ.
  • Den anbefalende mælkemængde og derudover vand.
  • Vi tilstræber at servere økologisk gryn, mælkeprodukter, frugt og grønt.
     

Mad til børn under 1 år

  • Hvis barnet endnu ikke spiser fast kost, finder vi i fællesskab en løsning om flaske.
  • Det kan være modermælkserstatning og ekstra fedtstof.
  • Fra 6 mdr. eller efter behov opstart af overgangskost.
     

Måltider i løbet af en dag

  • Morgenmad
    • Havregød, boller med ost, dertil mælk.
  • Formiddagsmad
    • Rugbrød, frugt og dertil vand.
  • Frokost
    • Tre gange om ugen rugbrød, med varieret pålæg og grøntsager, med forskellige smagsoplevelser som tilbehør. To gange om ugen lun mad med grøntsager.
  • Eftermiddagsmad
    • Boller, rugbrød, yoghurt, grød o.lign.


Fødselsdage
Hvis man ønsker at fejre barnets fødselsdag med noget spiseligt, er det forældrene, der skal medbringe dette, i samråd med personalet. Således vi i samråd med forældrene, kan overveje hvad der er mest hensigtsmæssigt at medbringe.

 

Måltidskultur

  • Det skal være hyggeligt at spise sammen.
  • Vi snakker med børnene om, hvad der spises.
  • Børnene må gerne være med til at dække bord.
  • Børnene må gerne få lov til, selv at øse maden op, men det er ikke fast ritual i vuggestuen.
  • Børnene opmuntres til at smage nyt mad, men tvinges ikke.
  • Børnene skal ikke nødvendigvis spise op, da øjnene tit kan have mere end maven.
  • Det er naturligt at børn spiser med fingrene, men efterhånden som de bliver større opfordres de til at bruge spiseredskaberne i stedet for fingrene.
  • Kan enkelte børn ikke vente på det fælles måltid, hentes mad ”før tid” så barnet kan følge sin egen rytme.
  • Hvis et barn sover, tages med fra som kommer på køl.
  • Personalet sidder ved bordet sammen med børnene.